Toipuva päihdepsykiatri

Minnesotan villit ja vapaat

  • Minnesotan villit ja vapaat

Minnesota on USA:n osavaltio, jonne suomalaisia maahantunkeutujia ja heidän jälkeläisiään on asettunut poikkeuksellisen runsaasti. Lieneekö sillä mitään tekemistä minkään asian kanssa, mutta sattumaa tai ei, niin Minnesotassa on myös syntynyt maailman tehokkain malli, jolla alkoholismia ja muuta päihderiippuvuutta voi hoitaa.

Miten näin on päässyt käymään? 

No, kun AA-liike oli syntynyt vuonna 1935 ja sen kautta oli alkanut nopeasti raitistua suuria määriä aiemmin toivottomina tapauksina pidettyjä alkoholisteja, niin tämä oli alkanut herättää kiinnostusta myös päihdehoidon ammattilaisissa. AA-liikkeen uusi, vertaistukeen ja 12 askeleen ohjelmaan perustuva tapa lähestyä alkoholismia, aiemmin aika lailla toivottomana tilana pidettyä ongelmaa, kiinnosti muutenkin ihmisiä suuresti.

AA-liikkeen perusteesit olivat yksinkertaiset, mutta aikanaan suorastaan vallankumoukselliset.

  • Alkoholismi on sairaus.

  • Alkoholismista ei voi parantua, mutta siitä voi toipua.

  • Alkoholismista toipuminen edellyttää luopumista alkoholista kokonaan ja pysyvästi.

  • Alkoholisti ei pysty toipumaan omin voimin, mutta turvautumalla toisten raitistuneiden alkoholistien tukeen se on täysin mahdollista.

  • Koska alkoholisti uskoo parhaiten toista alkoholistia, on vertaisuuteen ja omaan kokemukseen perustuva tapa auttaa alkoholistia kaikkein toimivin.

 

Kun AA-liike oli syntynyt, se alkoi kasvaa ja menestyä. Jo 1940-luvulla alettiin kokeilla ammatillisuuden ja vertaistuen yhdistämistä. Ensimmäinen kokeilu oli Pioneer House -niminen ohjelma, jonka käynnisti vuonna 1948 Minnesotan osavaltion ensimmäinen AA:ssa toipuva alkoholisti yhdessä terveys- ja sosiaalitoimen kanssa.

Vuonna 1949 käynnistyi Hazelden-niminen yksikkö. Sen hoito-ohjelma perustui AA:n 12 askeleen ohjelmaan. Työntekijänä oli siinäkin toipuva alkoholisti. Ohjelma koostui neljästä kohdasta: l. Käyttäydy vastuullisesti, 2. Osallistu AA:n ohjelmaa käsittelevien luentoihin, 3. Keskustele muiden potilaiden kanssa ja 4. Sijaa vuoteesi.

Vuonna 1950 psykiatri Nelson Bradley ja psykologi Daniel J. Anderson käynnistivät Willmarin mielisairaalassa hoito-ohjelman alkoholistipotilaille. Ohjelmassa luovuttiin potilaiden lukitsemisesta suljetuille osastoille ja palkattiin sairaalaan työhön AA:ssa toipuvia alkoholisteja. Ohjelma oli hyvin yksinkertainen: Niin paljon psykiatrista apua kuin mahdollista ja AA-ohjelman esittely.

Nämä edellä mainitut kokeilut olivat kiinteässä vuorovaikutuksessa toistensa kanssa. Psykologi Daniel J. Andersonin siirryttyä Willmarista Hazeldenin johtoon mielenterveystyö ja AA-pohjaiset työtavat yhdistyivät toisiinsa.

 

Kaikki nämä kokeilut tapahtuivat Minnesotassa ja syntymäpaikkansa mukaan tätä hoitomallia on kutsuttu Minnesota-hoidoksi tai Minnesota-malliksi. Suomeen tämän hoitomuodon toi ensimmäisenä kuitenkin myllyhoitoyhdistys, joka halusi antaa mallille suomalaisen nimen, myllyhoito. Myöhemmin tätä hoitomallia on kutsuttu myös nimillä ABT (abstinence based treatment eli abstinenssiin perustuva hoito) ja toipumiskeskeinen päihdehoito.

Rakkaalla lapsella on siis monta nimeä, mutta parasta olisi ehkä puhua 12 askeleen toipumisohjelman ammatillisesta soveltamisesta päihderiippuvuuden hoitoon.

Koska tällä hoitomallilla saavutetaan usein, tosin valikoiduilla potilasryhmillä, kiistattoman hyviä tuloksia, olen ilolla seurannut mallin yleistymistä Suomessa. Suomi on ollutkin 12 askeleen ammatillisessa soveltamisessa melkoinen kehitysmaa. Olenpa itsekin sotkeentunut mukaan yritykseen, joka on aloittanut vast’ikään. Toipumo. Katsokaapa, veikkoset, googlesta tarkemmin.

Toipumoon voidaan siis asiakkaita nyt jo ottaa. Jos tuntuu siltä, että sinä, läheisesi, asiakkaasi tai potilaasi, olisi toipumiskeskeisen päihdekuntoutuksen tarpeessa, niin voit vaikka soitella Toipumo-puhelimeeni: +358442405961
 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MattiNokela kuva
Matti Nokela

Kiitos Antti - hyvä historiikki .

..ja touminen jatkuu Toipumossa myös

terv
matti nokela
Myllyhoitoyhdistyksen jäsen
www.mattinokela.net

Toimituksen poiminnat