Toipuva päihdepsykiatri

Voodoo lapsi, oletko kokenut?

  • Voodoo lapsi, oletko kokenut?

Jimi Hendrix täytti eilen 74 vuotta. Tai siis olisi täyttänyt, jos ei olisi kuollut 27-vuotiaana, vuonna 1970. Juhlistin Jimin syntymäpäivää kuunnellen YouTubesta Hendrixin tuotantoa.

Pakko sano, että Jimin musa on yhä ihan äärettömän kovaa settiä. Hendrix oli epäilemättä aivan poikkeuksellisen lahjakas muusikko, varmasti yksi ihmiskunnan suurimmista 1900-luvulla vaikuttaneista musiikillisista neroista. Samaa luokkaa kuin Johan Sebastian Bach omana aikanaan, 1700-luvulla. Toisin kuin Bachilla, jonka aktiiviura musiikintekijänä kesti noin 50 vuotta, Hendrixin ura kesti vain muutaman vuoden. Emme saa koskaan tietää millaista matskua Jimiltä olisi syntynyt 1970-, 80- ja 90-luvuilla, puhumattakaan 2000-luvusta.

Bachin tuotanto jaetaan yleensä kolmeen luomiskauteen. Jo ensimmäisellä luomiskaudellaan, nuorena miehenä Bach oli äärimmäisen lahjakas ja tuottelias. Kauden katsotaan loppuneen vuonna 1713, jolloin Bach täytti 28 vuotta. Kuitenkin vasta siitä varsinainen mestaruuden kausi alkoi ja sitä kestikin sitten yli neljännesvuosisadan, vuoteen 1739 asti. Kolmas ja viimeinen luomiskausi jatkui aina Bachin kuolemaan asti. Bach kuoli 65-vuotiaana. Onneksi meille, sillä Bachin tunnetuimmat ja parhaimmat teokset, muun muassa toccata ja fuuga d-molli ja h-molli messu syntyivät vasta vähän kypsemmällä iällä.

Poloinen Jimi Hendrix sen sijaan ei päässyt ensimmäistä luomiskauttaan pitemmälle. Toisin kuin Bachilla, luomiskausi kun oli myös juomiskausi, tai oikeastaan päihteidenkäyttökausi. Lopullinen kuolinsyy oli kännissä otetut rauhoittavat lääkkeet.

Jimi Hendrix oli musiikillinen nero, huolimatta päihteistä. Toki tuotanto sai vaikutteita päihteiden käytöstä, mutta on selvää, että elämällä kuin Hendrix kenestäkään ei tule hyvää kitaristia, vaan lähinnä juoppo ja narkki, sellainen kaveri, joka heitetään pihalle bändistä, kun kyllästytään mokailuun ja epäluotettavuuteen, temppuiluun ja kiukutteluun.

Mutta olisi se tosi kivaa, jos Hendrix olisi saanut kunnon hoitoa, raitistunut, jäänyt henkiin ja keikkailisi edelleen.

Olisi mahtavaa mennä ensi keväänä Lontoon Royal Albert Halliin kuuntelemaan Jimiä. Sen sijaan siellä esiintyy 22. - 25.5. Eric Clapton, päihteetön vuodesta 1987.

Olisi hienoa mennä ostamaan Prismasta Jimi Hendrixin uusi CD. Nyt sen sijaan pitää tyytyä Metallican uutukaiseen. James Hetfield, raittiina ja puhtaana vuodesta 2001.

Vartiotornissa, purppuraista usvaa!

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat